top of page
pigeons_browsing_seeds-1920x1080.jpg

WOW!
REALLY?

Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom hebben we gehad, nu is het tijd voor WOW!

Hoe meer ik me ben gaan verdiepen in de duivenwereld hoe meer interessante weetjes ik tegenkwam, die ik met jou wil delen. Ken jij meer indrukwekkende feiten of mythes, stuur me dan een berichtje!

DID YOU
KNOW...

Wist je dat een duif 7 dagen zonder eten kan? Dat ze een ingebouwde navigatiesysteem hebben, het magnetisch veld van de aarde voelen en zo hun weg terugvinden naar huis? Dat ze 50.000 plekken kunnen onthouden en gezichtsuitdrukkingen bij mensen kunnen onderscheiden? Dat ze ook wel gevleugelde primaten genoemd worden, omdat ze relatief grote hersens hebben? Dat zowel vader als moeder kropmelk voeren aan hun jonkies? En dat onderzoek heeft uitgewezen dat een duif in staat is tot maandenlang rouw?

Best fascinerend, he? Maar er zijn ook shocking facts. Wist je dat bij duivenoverlast de gemeente valkeniers ingehuurd om roofvogels in te zetten? Dat de duivensport dieronvriendelijk is met extreme praktijken? Dat bepaalde opvangcentra discrimineren door alleen duiven te weigeren? En dat witte trouwduiven een gruwelijke dood sterven als ze verdwalen? Lees meer verbazingwekkende items:

Koninklijke status

Hartverscheurend wreed

WAT?!?     

 1,6 miljoen?

De duif heeft geen goed imago, ze worden in het westen als vliegende ratten gezien, maar wist je dat ze ooit een koninklijke status hadden?

Bekijk deze interessante video:

Video: From Royalty To Rats With Wings

Dat niet iedereen een dierenhart heeft begrijpen we, maar als je kuikens in een poepzak laat creperen tot ze een gruweldood krijgen, dan is er toch écht iets mis met je. Bekijk dit fimpje:

Jonge duiven levend gedumpt in poepzak

Vergassen of nekbreuk

Het is een grote illusie dat duiven 'humaan geruimd' worden. Zelfs in opvangcentra is er geen geld voor een waardig spuitje; ze breken de nek, worden in groepjes vergast, of voeren ze levend aan uilen en valken. Lees meer:

GroenLinks strijdt tegen vergassen duiven 

& : Doden van duiven op Utrecht Centraal 

Spirituele betekenis duif

In bepaalde delen van de wereld en in de spirituele wereld wordt de duif een mooie betekenis toegekend. Wist je dat in het christendom, islam en hindoeïsme de duif nog steeds als heilig gezien word? Als de heilige geest van God. Google maar!

Symbool voor: vrede, onschuld, harmonie

De Heilige Geest als een duif

Wist je dat de duif - op het paard na - het duurste dier op de wereld is? 

Dit duifje is kampioen wedstrijd vliegen, maar het gaat natuurlijk om haar jonkies:

Dit is de duurste duif ooit (1,6 miljoen euro!)

Een nieuwe kijk

De een rent schoppend op ze af, de ander vind ze wel cute voor een selfie.
De meningen over duiven zijn verdeeld. Als we het oude concept vergeten en een nieuwe kijk ontwikkelen, zou dat helpen? Zijn duiven intelligent, monogaam en worden ze ingezet bij kankeronderzoek?

Vliegende rat of een aanwinst?

MORE
VIDEOS.

MORE
INTERESTING
INFO.

Naamloosdufa.jpg
brown-pigeon-jeff-lowe.jpg
bottom of page