top of page
Duiven en jonge man

OVER 
DUIVEN

Mensen denken vaak dat duiven wilde dieren zijn, maar dat zijn ze niet. Ze zijn gedomesticeerd en dus afhankelijk van mensen voor voedsel. Duiven zijn ooit door ons gefokt om onze metgezellen te zijn, om brieven te versturen en later om wedstrijden te vliegen.

 

En toen we ze niet meer wilden, begonnen we ze als ongedierte te zien. Nu zijn het dus zwerfdieren (waar stedelingen het liefst van af willen).

ONZE
GEVEDERDE
VRIENDEN.

3-Pigeon Feet_edited.jpg

Als we in het buitenland zwerfhonden of zwerfkatten zien vinden we dat hartverscheurend, maar met een duif heeft niemand het te doen. Terwijl er geen wezenlijk verschil is. Een duif wil niets liever dan een vast adresje, met andere woorden: een huisje. Ik bedoel niet een gesloten voliére, maar een duiventil, waarbij de duif de vrijheid heeft om te vliegen en te leven in de open lucht, maar wel onderdak heeft, waar hij (gezonde) voeding krijgt en beschermd is tegen gevaar. 

 

Dat duiven ziektes aan mensen geven, is een absolute mythe. Er is geen informatie te vinden over mensen die intensief met duiven werken en daar ernstig ziek van werden. Experts en wetenschappers zeggen ook dat duiven niet 'viezer' zijn dan andere dieren. Een duif soigneert zichzelf dagelijks en poetst bijna ieder veertje van zijn lichaam.

 

Waarom zijn hun pootjes belangrijk? Met het pootje krabben ze zichzelf, maar ze gebruiken hun pootjes ook om op een tak te balanceren, te lopen en na iedere vlucht te landen.

Vaak denken mensen: een poot is niet onmisbaar voor een duif. In het wild zou een duif het niet redden, maar in de stad weet ook een manke, hinkelende duif z'n kostje bij elkaar te schrapen. Een patatje of wat brood houdt hem in leven. 

Maar wat is de levenskwaliteit van zo'n gehandicapte duif? Hij lijkt zich  misschien prima te redden, maar door de disbalans in het lijf wordt de zenuwstelsel enorm belast, waardoor de duif dag en nacht veel pijn lijdt. Het is een mythe dat vogelpoten terug groeien; dat bestaat niet.

 

Daarom is het heel belangrijk dat wij onze gevleugelde vriendjes een handje helpen hun gezonde voetjes te behouden - en in geval dat ze gehandicapt zijn, medische hulp zoeken of een thuis voor ze vinden. 

Help jij me mee? 

0_E8A2532-Xx.jpg
FAQ

FAQ.

Er geldt een voerverbod, riskeer ik geen boete?

Klopt, maar er is een uitzondering, als je kunt aantonen dat het gaat om een medische doeleinde. Let op, het voer mag geen kruimels achterlaten.

Bijt een duif?

Nee, een duif heeft geen tanden en kan niet bijten. Wees dus niet bang.

Wat doe ik als lokken en vangen niet lukt?

Maak dan gebruik van de volgende methode: DUIVENVAL

Ik heb een duif gevangen, maar hij is er erg slecht aan toe. Wat nu?

Dit is ontzettend moeilijk. Bij een gewonde duif moet je een afweging maken tussen vrijlaten of revalidatie faciliteit zoeken. Neem daarvoor contact op met een vogelopvang.

Hoe oud kan een duif worden?

De oudste duif is 32 geworden, maar de meesten leven nu 4-7 jaar.

Ik heb/ken een (huis)adres waar duiven opgevangen kunnen worden en in rust mogen herstellen.

Dat is geweldig. Neem aub direct contact op, ik vertel je graag hoe je een rehabber kunt worden. We zijn dringend op zoek naar zulke faciliteiten. 

Fysiek kan ik niks doen voor de duiven, maar ik wil wel financieel bijdragen.

Heel erg bedankt dat je toch wat wilt betekenen! Doneren kan hier.  

bottom of page